Όροι συμμετοχής στο τουρνουά 3 on 3

afisa

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 3 on 3 
(Κάθε ομάδα με την συμπλήρωση της συμμετοχής της σημαίνει ότι αποδέχεται τους παρακάτω κανόνες)

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαιούνται συμμετοχή όλες οι ηλικίες.Οι ομάδες μπορούν να είναι μικτές. Η κάθε ομάδα μπαίνει αυτομάτως στην κατηγορία στην οποία ανήκει ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της. Στο συγκεκριμένο τουρνουά, τελικά θα γίνει μόνο μία κατηγορία και αυτή είναι η ανδρική!

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ - ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ
Κάθε ομάδα οφείλει να έχει μαζί της πριν την έναρξη κάθε αγώνα 2 μπλουζάκια χρώματος άσπρου και μαύρου για να υπάρχει ευελιξία και να μην μπερδεύεται ο διαιτητής. Έπειτα από συνενόηση θα επιλέγεται τι θα φορέσει στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Επίσης αν κάποια ομάδα έχει συγκεκριμένο χρώμα εμφάνισης είναι αποδεκτό και δηλώνεται κατά την αίτηση συμμετοχής.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Κ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κανείς παίκτης δεν επιτρέπεται να φοράει μεταλλικά αντικείμενα όπως αλυσίδα κ.α αφού αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των αντιπάλων.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Κάθε ομάδα δικαιούται να έχει μέχρι 4 παίκτες το ανώτερο και 3 παίκτες το κατώτατο. Μετά την έναρξη του παιχνιδιού μία ομάδα έχει το δικαίωμα να συνεχίζει να παίζει και με 2 ή 1 παίκτη στο γήπεδο. Δεν επιτρέπονται αλλαγές παικτών σε ομάδες μετά τον αποκλεισμό τους στη φάση των ομίλων.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Οι ομάδες θα χωριστούν σε ομίλους (brackets) για την αντρική κατηγορία. Κάθε ομάδα θα παίξει από μία φορά με όλους τους αντιπάλους του ομίλου. Για κάθε νίκη θα κερδίζει 2 βαθμούς και 1 βαθμό για κάθε ήττα.
Oι 2 πρώτες από κάθε όμιλο και οι 4 καλύτερες τρίτες από τους 6 ομίλους .Σε περίπτωση ισοβαθμίας η διαφορά πόντων της κάθε ομάδας θα κρίνει ποια ομάδα περνάει στην επόμενη φάση. Αφού περάσουν στην επόμενη φάση οι 16 ομάδες, σύμφωνα πρώτα με τη βαθμολογία και έπειτα με τη διαφορά πόντων θα καταρτιστεί η σειρά της κάθες ομάδας. Εκεί θα γίνει το κλασικό ζευγάρωμα των knockout , ο 1ος θα παίξει με τον 16ο , ο 2ος με τον 15ο , ο 3ος με τον 14ο κτλ. Στη φάση των 8 (προημιτελικών) θα γίνει κλήρωση των ζευγαριών μέχρι και τον τελικό. Σε περίπτωση ισοβαθμίας 2 ομάδων, θα μετράει το αποτέλεσμα στο μεταξύ τους παιχνίδι και σε περίπτωση ισοβαθμίας περισσότερων ομάδων, θα μετράει η διαφορά πόντων, καλύτερη άμυνα, κλήρωση.

ΠΟΝΤΟΙ
Κάθε καλάθι που θα σημειώνεται πίσω από την γραμμή των 3-πόντων θα μετράει ως δίποντο και κάθε άλλο καλάθι ως ένας πόντος.

ΦΑΟΥΛ
Σε φάουλ έστω και αν είναι το πρώτο που γίνεται σε προσπάθεια για σουτ εκτελείται ελεύθερη βολή. Σε περίπτωση που υπάρξει φάουλ σε προσπάθεια σουτ το οποίο είναι εύστοχο, καταλογίζεται ο πόντος αλλά η ελεύθερη βολή δεν εκτελείται και η μπάλα αλλάζει κατοχή κανονικά. Στην ελεύθερη βολή υπάρχει ριμπάουντ. Στα 7 ομαδικά φάουλ εκτελούνται βολές σε κάθε φάουλ.Υπάρχουν τα εξής φάουλ:
Τεχνική ποινή: Θα δίδεται για κάθε συμπεριφορά η οποία δεν είναι μέσα στο αθλητικό πνεύμα (βρισιές, άσχημη συμπεριφορά προς τους διαιτητές κ.α.). Κάθε τεχνική ποινή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση μίας βολής φάουλ και κατοχή υπέρ του αντιπάλου.
Αντιαθλητικό Φάουλ: Σε περίπτωση αντιαθλητικού (κατά την κρίση του διαιτητή) φάουλ θα δίδεται αυτόματα ένας πόντος και κατοχή υπέρ της ομάδας που το κέρδισε. Αντιαθλητικό είναι και κάθε φάουλ που γίνεται με εμφανή σκοπό να σταματήσει αντικανονικά έναν παίκτη ο οποίος βρίσκεται μόνος του σε προφανή θέση για να σκοράρει, την στιγμή που ο αμυνόμενος δεν έχει καμία διάθεση να αμυνθεί πάνω στην μπάλα.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Η καθυστέρηση απαγορεύεται. Όταν ο διαιτητής κρίνει ότι μία ομάδα δεν παίζει με σκοπό να σκοράρει αλλά να καθυστερήσει το παιχνίδι, τότε δέχεται τεχνική ποινή με τις αντίστοιχες συνέπειες κάθε τεχνικής ποινής.

ΚΑΤΟΧΗ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Η πρώτη κατοχή αποφασίζεται με το στρίψιμο νομίσματος

ΠΟΤΕ ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Κάθε παιχνίδι κρίνεται στους 16 πόντους. Η πρώτη ομάδα που θα σημειώσει 16 πόντους ανακηρύσσεται αυτομάτως νικήτρια (δεν είναι αναγκαία η διαφορά 2 πόντων από την αντίπαλο ομάδα). Στην περίπτωση που έχουν περάσει 20 λεπτά χωρίς κάποια ομάδα να έχει σημειώσει 16 πόντους τότε ο αγώνας διακόπτεται με την λήξη της τρέχουσας κατοχής και νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που προηγείται:
Αν ο αγώνας είναι ισόπαλος δίλεπτη παράταση παίζεται. Αν και η παράταση λήξει ισόπαλη εκτελείται από μία βολή για κάθε ομάδα μέχρι να σκοράρει η μία και να αστοχήσει η άλλη. Ο ίδιος παίκτης δεν μπορεί να σουτάρει δεύτερη βολή πρίν σουτάρουν όλοι οι συμπαίκτες του.

ΠΑΣΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Κάθε κατοχή ξεκινάει με πάσα της μπάλας από την αμυνόμενη ομάδα στην επιτιθέμενη. Με το που γίνεται η πάσα η κατοχή ξεκινάει.

ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΘΙ
Μετά από καλάθι η κατοχή πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα (εκτός από τις περιπτώσεις των τεχνικών ποινών κτλ). Η κατοχή ξεκινάει με «πάσα έναρξης»

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΑΘΙ
Αν η κατοχή μπάλας αλλάξει χωρίς να μπει καλάθι (αμυντικό ριμπάουντ, κλέψιμο, λάθος και μπάλα εκτός γηπέδου) τότε η ομάδα που πήρε την μπάλα, είναι υποχρεωμένη να βγάλει την μπάλα εκτός της γραμμής των τριών πόντων είτε με πάσα είτε με ντρίπλα ώστε να μετράει η κατοχή.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΟΥΤ
Όταν η μπάλα βγει εκτός γηπέδου, τότε η καινούρια κατοχή ασχέτως με το για ποια ομάδα είναι, ξεκινάει με «πάσα έναρξης»

ΤΖΑΜΠΟΛ
Σε περίπτωση που υπάρξει τζάμπολ, η μπάλα δίνεται στην ομάδα που έχασε το στρίψιμο του νομίσματος και σε κάθε τζάμπολ μετά η κατοχή πηγαίνει εναλλάξ σε σχέση με το προηγούμενο τζάμπολ.

ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι αλλαγές γίνονται μόνο πριν από «πάσα έναρξης». 

ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ
Επιτρέπεται 1 ταιμ-άουτ 30 δευτερολέπτων για κάθε ομάδα. Το χρονόμετρο σταματάει.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφωνίας η μετράει η απόφαση των διαιτητών και των διοργανωτών. Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι τελεσίδικη. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει βιντεοσκοπημένη η φάση από κάμερα στο γήπεδο ο διαιτητής ή οι διοργανωτές δεν επιτρέπεται να δουν το βίντεο για να αποφασίσουν (σε περίπτωση που η διαφωνία είναι αγωνιστική)

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΙΜΑ
Σε περίπτωση που υπάρχει πληγή αίματος, ή αίμα σε ρούχα κάποιου διαγωνιζομένου αυτός θα πρέπει να γίνει αλλαγή και να φροντίσει την πληγή. Αν τα ρούχα έχουν αίμα αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί ή να αλλάξει ο αθλητής. Ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι όταν κρίνει ότι για οποιονδήποτε λόγο τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών και να αποφασιστεί από τους διοργανωτές το αποτέλεσμα.

ΓΕΝΙΚΑ
Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το « ευ αγωνίζεσθαι », να σέβονται τους διοργανωτές και τους αντιπάλους. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αποβάλουν οποιονδήποτε παίκτη ή ομάδα πιστεύουν οι ίδιοι ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς. Προσπάθεια να εξαπατηθούν οι διοργανωτές με τις ηλικίες των παικτών μίας ομάδας καταλήγει σε αυτόματο αποκλεισμό. Οι διοργανωτές έχουν δικαίωμα να ζητούν έγγραφη επιβεβαίωση μέσω ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού για οποιονδήποτε παίκτη. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΕΠΑΘΛΑ
Στην αντρική κατηγορία το κόστος ανά αθλητή είναι 10 €  . Επίσης θα υπάρξει και διαγωνισμός τριπόντων και κατά την αίτηση συμμετοχής ομάδας στο τουρνουά πρέπει σημειωθεί το όνομα του διαγωνιζόμενου που θα λάβει μέρος. Το έπαθλο για την κατηγορία αντρών είναι πέραν των αναμνηστικών και χρηματικό ποσό της τάξης των 300 €